Vrei să ne contactezi? Ai sugestii pentru noi de îmbunătățire a procesului de consultare a cetățenilor? Vrei să ne trimiți ceva relevant pentru Politica Urbană?
Completează formularul alăturat și vom încerca să îți răspundem în cel mai scurt timp.
Pentru răspunsuri rapide privind platforma Citadini.ro, te rugăm să accesezi secțiunea de Întrebări Frecvente de mai jos.
Contact
Întrebări frecvente
Răspunsul la cele mai frecvente întrebări privind platforma Citadini.ro
Citadini.ro este o platformă de resurse, conectare și colaborare pentru specialiștii și pasionații de dezvoltare locală și regională din România. Platforma a fost dezvoltată în 2020 cu scopul de a aduce împreună și facilita colaborarea între toți actorii interesați să contribuie la elaborarea primei Politici Urbane a României. Platforma a fost dezvoltată în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Banca Mondială în perioada septembrie 2019 – martie 2022.
Politica Urbană reprezintă viziunea de dezvoltare urbană durabilă, incluzivă și rezilientă a României. Ea va stabili o agendă comună a autorităților publice de la nivel central și local pentru îmbunătățirea cadrului de dezvoltare urbană, prin furnizarea unui set de măsuri coerente și prin coordonarea și corelarea domeniilor sectoriale și a diferiților actori.
Politica Urbană este elaborată în cadrul unui proiect de asistență tehnică derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Banca Mondială în perioada septembrie 2019 – martie 2022.
Obiectivul proiectului constă în elaborarea Politicii Urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a orașelor din România, prin:
- fundamentarea cadrului normativ, investițional și financiar;
- schimbarea mentalității în ceea ce privește procesul de dezvoltare urbană.
În detaliu despre Politica Urbană
Politica Urbană va cuprinde un set de principii directoare de planificare, dezvoltare, management și susținere a zonelor urbane de toate dimensiunile, ce va rezulta în urma unui proces colaborativ și de stabilire a responsabilităților între toate nivelurile de guvernare, bazat pe implicarea tuturor actorilor urbani relevanți, inclusiv societatea civilă și sectorul privat.
Politica Urbană va respecta principiul autonomiei locale și subsidiarității. Ea nu are rolul de a înlocui politicile urbane și strategiile locale, ci de a le fundamenta.
O politică urbană națională pentru toate categoriile de zone urbane este fundamentală în implementarea obiectivelor de dezvoltare ale Noii Agende Urbane aprobate în cadrul Conferinței Habitat III a Organizației Națiunilor Unite, în 2016, respectiv în implementarea acțiunilor Agendei Urbane pentru UE.
Politica Urbană va fi elaborată în conformitate cu prevederile Noii Carte de la Leipzig, document ce va fi aprobat în cadrul Președinției Germaniei la Consiliul UE, semestrul II 2020. Ea va asigura un cadru unic de planificare care va fundamenta programele de finanțare cu fonduri europene și naționale, pregătind astfel următorul exercițiu de finanțare 2021-2027.
În final, Politica Urbană va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern.
- Contribuie cu provocări urbane și soluții care pot adresa aceste provocări. Acestea vor informa în mod direct Politica Urbană și procesul de consultare cu toate grupurile de public țintă din România.
- Votează provocări și soluții urbane trimise de persoane din întreaga țară.
- Intră în Rețeaua Citadinilor.
Te invităm să rămâi la curent cu procesul de elaborare a Politicii Urbane prin următoarele două instrumente:
- Platforma Citadini.ro
- Pagina de Facebook Politica Urbană a României