Scrisoare către Citadini:

Politica Urbană a României

Dragul meu citadin,

Te întrebi de ce este necesar ca eu să devin un oraș verde și rezilient?

Pentru că alături de celelalte orașe românești contribui la și sunt afectat de schimbările climatice. Nu știu dacă știi, dar în 2017 doar transportul rutier a reprezentat 96% din nivelul de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivel național. Ce este și mai îngrijorător este faptul că deși există multe strategii pentru a reduce aceste emisii, ele vor continua să crească. În plus, nu doar transportul rutier este singurul sector care produce emisii de GES, ci și energia produsă în orașe (16% din cota națională) și gestionarea deșeurilor municipale (2% la nivel național). Cum bine ai dedus, situația nu este deloc verde!

Pentru că vorbim de vulnerabilități, îți pot spune că municipiul București este pe locul al treilea în ierarhia capitalelor cu cea mai rapidă încălzire a climei la nivelul Uniunii Europene! Știu, îngrijorător! Faptul că acest fenomen este comun în întreaga țară îmi crește și mai mult îngrijorarea și de aceea îți spun că trebuie să devin verde și rezilient, nu de mâine, ci de fapt de mulți ani era necesară această schimbare.

Nu pot uita de riscul seismic la care suntem supuși, nu din cauza schimbărilor climatice bineînțeles, dar cu toate acestea nu este de neglijat având în vedere că România are o suprafață construită cu risc crescut (92%) în fața acestor dezastre naturale, iar 65% din populația țării se află în astfel de zone. Da, dragă citadin, am nevoie să devin verde și rezilient, nu de mâine, ci de ani buni.

Scrisorile mele către tine nu se vor opri aici dragă citadin, dar pentru moment vreau să îți mai spun doar că știu care sunt cele 4 provocări principale de mediu, iar ele vor necesita acțiuni din partea tuturor administrațiilor locale:

  • efectul de insulă de căldură,
  • riscul seismic,
  • poluarea aerului
  • gestionarea deșeurilor solide municipale.

Te întrebi dacă am soluțiile la toate aceste provocări?

Da, ele există și pot fi găsite în prima Politică Urbană a României. Voi reveni cu recomandările cheie curând, acum am vrut să îți explic de ce este necesar ca eu să mă schimb, iar tu să fii actorul principal în drumul meu către un oraș verde și rezilient.

Ne revedem curând,

Orașul tău